- Gebelikte Tiroit Hormonları
- PRP Nedir?
- Vajinoplasti (Vajinal Daraltma)
- Kızlık Zarı
- Pelvik Taban (Kegel) Egzersizleri
- Genital (Vajina) Beyazlatma
- Genital Estetik
- Menopoz
- Polikistik Over Sendromu
- İnfertilite
- Kriyoterapi
- Laporoskopik Tüp Ligasyonu
- Kürtaj
- Spiral Uygulaması
- Jinekolojik Muayene
- Gebeli̇k Ve Aşılar
- Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- İki̇nci̇ Tri̇mester (İkinci 3 Aylık Dönem) Tarama Testleri̇
- 1.Tri̇mester (İlk 3 Ay) Tarama Testleri̇
- 3 ve 4 Boyutlu Ultrason
- Detaylı Ultrasonografi
Kürtaj
Kürtaj , istenmeyen veya sorunlu olan bir gebeliğin sonlandırılması anlamına gelir. Yasal olarak çocuk aldırma işlemi 10 haftaya kadar olan gebeliklerde yapılır. Daha büyük gebeliklerin sonlandırılabilmesi sağlık kurulu kararı İle yapılır. Bunun için, gebeliğin anne hayatını tehlikeye sokuyor olması, annede uzuv kaybına sebep olabilecek olması veya bebekte sakatlık olması gerekir.
Türkiye’de reşit olan tüm kadınlar kendi isteği ile karar vererek kürtaj yaptırabilirler. Evli iseler bu kararın eş İle beraber alınmış olması gereklidir.1983 yılından beri ülkemizde 10. Gebelik haftasına kadar vakumlu kürtaj yaptırmak yasaldır.
Kürtaj Tekniği
Kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir.Kişinin gebelikten korunması İçin bir çok yöntem bulunmaktadır. Ancak hiçbir yöntemin koruyuculuğu %100 değildir. İstenmeyen gebeliklerin oluşması durumunda kürtaj bir seçenektir.
Kürtaj Riskleri Nelerdir?
- Servikal (rahim ağzı) yaralanmaları
- Enfeksiyon (endometrit, sistemik)
- Uterus perforasyonu (rahim delinmesi)
- Kanama
- Rahim içinde yapışıklık (asherman sendromu).
- Asherman sendromu ileri derecede olursa adet görememe ve kısırlık nedeni olabilir.
- Anesteziye bağlı sorunlar (alerji, aspirasyon vb).
- Gebeliği sonlandıramama. İşlem çok erken dönemde yapılırsa , rahim ağzında daha önce geçirilen enfeksiyonlar ve müdahaleler nedeniyle stenoz (darlık) varsa, rahim içinde yapısal bozukluk varsa (septum dediğimiz bölme , yapışıklık gibi) gebelik sonlandırılamayabilir. Bu nedenlerle ilk gebeliklerin arzuya bağlı sonlandırılması, biz kadın doğum uzmanları tarafından önerilmez.
- Üst üste yapılan kürtajların riskleri artar.
- Daha önce çok sayıda cerrahi geçirilmiş bir uterusa ( örneğin 3-4 kez geçirilmiş sezaryen, septum rezeksiyonu vs) müdahalede risk artar.
Kürtaj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Kişi ve varsa eşine kesin kararları olup olmadığı sorulur. İl , ilçe dışından gelen hastalarımıza da geldikleri gün içerisinde uygulanmakta ve takip eden 1-2 saat içinde normal hayatlarına dönmekte, seyahate çıkabilmektedirler.
Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi?
Düşük sonrası içerde hiç parça kalmayabilir. Bu tip düşüklere ;komplet (tam) düşük denir. Eğer rahim içinde parça kalmışsa bunlara inkomplet düşük deriz ve kürtaj yapmak daha uygun olur .Beklemek bir seçenektir; ancak kanama ve enfeksiyon riskini artırır, Eğer beklenecekse sıkı takip altında beklenmelidir
Kürtaj Süresinde Hangi Tip Anestezi Uygulanır?
Kürtaj işlemi çoğunlukla geriye dönüşü (uyanması) çok hızlı olan sedasyon anestezi ile yapılır. İşlem sonrası kişi 1-2 saat içinde eve gidilecek duruma gelir. İşlem sırasındaki ağrı hissi ,kişinin ağrı eşliğine göre değişir. Kimi hastalar hiçbirşey hissetmezken, kimi hastalarda adet ağrısı şeklinde ağrı olur .
Genel anestezi dışında lokal anestezi ile de kürtaj yapılabilir. Genelde normal doğum yapmış olan hastaların tercih şekildir
Anestezi şekli hastanın tercihi ve doktorun önerisi ile ortak karar verilir.
Kürtaj Nasıl Yapılır
Kürtaj kliniğimizde veya hastaneye günübirlik yatış yapılarak yapılabilir.
Kürtaj işlemi
- Rahim ağzı antimikrobial maddeler ile temizlenir.
- Gerekiyorsa rahim ağzı uygun olan büyüklüğe gelene kadar genişletilir.
- Genelde Karman kanülü dediğimiz plastik kanüllerle vakum aspirasyon yöntemi ile veya nadiren küretle kürtaj yapılır.
- Kanama kontrolü yapılarak işleme son verilir.
- Ultrason ile rahim içi kontrol edilir.
Acilen Doktorun Aranması Gereken Durumlar
Kürtaj komplikasyon oranı çok yüksek bir işlem olmamakla birlikte, her türlü cerrahi müdahalenin riski ve komplikasyonları vardır İşlem sonrası;
- Bayılma
- Uzamış kanama (2 haftadan fazla)
- Uzamış kramp tarzı ağrı (2 haftadan fazla)
- Adetten daha fazla kanama
- Şiddetli ve artan kasık ağrısı
- 38.3 C den fazla ateş
- Kötü kokulu akıntı durumların başvurmanız gerekir.
Ben genelde hastalarımı 8-10 gün sonra kontrole çağırırım
Kürtaj Sonrası Kısırlık Olur mu?
Kürtaj sonrası komplikasyonlardan biri de Asherman sendromu, yani rahim içi yapışıklık olmasıdır .Özellikle sık ve tekrarlayan kürtajlar bu ihtimalde artışa neden olurlar. Gebelik sonlandırma işlemini artık genelde asprasyon yöntemi ile yaptığımız için ,Asherman sendromu çok nadir görülmekle birlikte bu risk herzaman için mevcuttur .Küretaj sonrası 2. haftada endometrial kalınlık çok rahat gözlenir. Endometrial kalınlaşma yani büyüme olmuşsa Asherman sendromu ihtimali ortadan kalkar.
Kürtaj Sonrası
Hasta kürtaj sonrası verilen antibiyotiği düzenli olarak kullanmalı ve 7-10 gün sonraki kontrol muayenesini yaptırmalıdır. Fazla kanama, ateş, kötü kokulu akıntı ve şiddetli ağrı durumlarında ;kontrol muayene zamanını beklemeden doktoruna müracaat etmesi önerilir
Kürtajın yapılmaması gereken durumlar
Aşağıdaki durumlarda kürtaj yapılabilmesi için doktorunuzun gerekli önlemleri alması ve sonrasında işlem yapması gerekir.
- Pelvik enfeksiyon
- Kanama pıhtılaşma problemli hastalar
- Ciddi hastalıkların bulunması (kalp, akciğer, anestezi alerjisi ve diğerleri) gibi riskli durumlarda yoğun bakım şartlarının olduğu yerde ve gerekli doktor ekibi kurularak işlem gerçekleştirilir.
Ne zaman tekrar adet görülür?
Genelde ;işlemi adetin ilk günü olarak kabul ederiz. Kişinin beklenen adet tarihini , düzenli adet gören kişilerde hesaplayabiliriz. Ancak stres ve gerginlik nedeniyle kişilerde oluşan yumurtlama düzensizliği de beklenen zamanda adet kanamasının gelmesine engel olabilir.
Kürtaj Fiyatları Mersin
Kürtaj fiyatlarını etkileyen birçok değişken vardır. Anestezi şekli, gebeliğin büyüklüğü, yapılma yeri, kullanılan malzemelerin kalitesi ve kullanılan ilaçlar fiyatı etkiler. Ödenen ücret sadece doktorun değil ilaçlar, hastane, kullanılan tıbbi malzeme ve sedasyon anestezi ile yapılıyorsa anestezi işlemimin ücretini de kapsar. Ayrıca kürtaj yapılacak kişinin sağlık durumuna göre tetkik istemek gerekebilir.
Fiyattan çok daha önemli olan kürtaj işleminin sağlıklı koşullarda, steril (enfeksiyon mikrobunun olmadığı) aletler kullanılarak ve bu işlemi deneyimli, yetenekli bir doktorun yapmasıdır. Sonrasında da bilgi ihtiyacınız olduğunda kolayca ulaşabileceğiniz bir doktor bu konuda önem taşır
Yapılan işlemin gizliliği ve işlemin detayları hakkında bilgilendirilmek çok önemlidir. Kliniğimizde gizlilğe ,en iyi ilaçların ve malzemenin kullanımına ve steriliteye büyük önem verilmektedir.
İşlemden 10-12 gün sonra tekrar yumurtlamanız olabilir ve korunmasız bir ilişki ile tekrar gebe kalabilirsiniz. Bu nedenle korunmayı ihmal etmemek gerekir
Gebelik Sonlandırma Haricindeki Kürtaj nedenlerine kısaca göz atacak olursak:
- Endometrial hiperplazi (anormal kalınlaşma)
- Serviks patolijeleri
- Anormal kanama
- Polip ve myomlar
- Menopoz sonrası kanama
- Endometrial kanser şüphesi
- Yabancı cisim çıkarılması
Op. Dr. Derya Zerrin Gökay tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlama Tarihi : 05.04.2022
Son Güncelleme Tarihi : 14.01.2024