Kızlık Zarı ve Kızlık Zarı Onarımı

KIZLIK ZARI (hymen) NEDİR ?

Yunan ve Roma mitolojisinde evlilik ve düğün tanrısının adı HYMEN dir. Gerdek gecesi bu tanrıya adandığından kızlık zarı da hymen olarak isimlendirilmiştir. Kızlık zarının, biyolojik olarak kadını çeşitli mikroplardan ve maddelerden koruyan bir yapı olduğu düşünülse de, işlevi tam olarak anlaşılamamıştır. Yapısal açıdan önemsiz olsa da , toplumsal açıdan önemi, kültürlere göre değişiklik göstermekte ve bekaretin sembolü olarak kabul edilmektedir.Erkeklerdeki sünnet derisinin karşılığı gibi düşünebilirsiniz.Vajen girişinden 1,5 cm kadar içerde vajen girişini kısmen kapatan , adet kanının gelebilmesi için açıklığı bulunan bir yapıdadır. Kişiden kişiye kızlık zarı değişiklik gösterir. Kribriform(çok delikli), bölmeli, yarı bölmeli,çentikli,yarım ay,saçaklı vs gibi çok çeşitli kızlık zarı tipleri mevcuttur.Kızlık zarındaki çentikler ,bölmeler,yırtıklar saat kadranına göre ifade edilir.

Genelde kızlık zarları, ön sevişme ile kadının hazırlanmasından sonra olan birlikteliklerde esner ve sıkıntı oluşturmayan bir birlikteliğe izin verir.Bazı kızlık zarları çok esnek olabilir ve cinsel ilişki ile hiç kanama oluşmayabilir .Bazı kızlık zarları ise çok kalın kenarlı olabilir,cinsel birliktelikte çok yoğun kanamaya sebep olabilir veya ilişkinin olmasına engel olabilir . Bu türlü kızlık zarları cerrahi müdahale gerektirir.Ancak bu gruplar genelde çok az bir oran içerir. Birliktelik öncesi muayene olup kızlık zarı tipinizi öğrenmeniz mümkündür.

Kızlık Zarı Çeşitleri

  • Yuvarlak Halka Şeklinde Kızlık Zarı : Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. En sıklıkla görülen kızlık zarı şeklidir(%60-95 oranında)
  • Yarımay Şeklinde Kızlık Zarı: Kızlık zarı şekli “yarımay” dır. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir.
  • Septalı Kızlık Zarı( Ara bölmeli ) : Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.
  • Çok Delikli( kalburumsu ) : Kızlık zarının ortasında tek büyük değil birden fazla küçük delik vardır. Bu görüntüsü ile kızlık zarı şekli adeta bir “kalbura” benzer. Görülme sıklığı %1’den daha azdır.

Bu gözle görülür çeşitlere ilave olarak 3 özel durum daha vardır.

Kızlık zarı vardır ama ortasında, olması gereken delik yoktur. Nadir olarak rastlanır. Buna aynı zamanda imperfore kızlık zarı da denir. ( Adet kanamasının atılması için doktor tarafından kesi yapılarak onarılır ). Adet kanaması dışa akmadığından, hasta ciddi ağrılar ve adet olmama şikayeti ile başvurur.

Seksüel birleşme esnasında rahatsızlık veren sikleröz ( kalın ve dirençli ) kızlık zarı. Ağrılı ve zor ilişki yaşayan kızlarda muayene sonrasında saptanan bir çeşittir. Zorlamanın derecesine bağlı olarak yırtılabilir ya da yırtılmayabilir.

Kanama olmadan ve yırtılmadan sorunsuz bir şekilde genişleyen elastik ya da esnek kızlık zarı: Cinsel ilişki ile yırtılmayan, esnek kızlık zarı olarak isimlendirilen durum. Kızlık zarının ortasındaki normalde de var olan delik-açıklık, normal kızlık zarına göre daha geniştir. İlişki sırasında yırtılmayıp penisin girmesine kanama olmadan izin verebilen bir oluşum şeklidir. Ancak doktor muayenesi ile değerlendirilebilen bu çeşit kızlık zarında, ilişkide kanama olmadığı için çiftler genellikle muayene için jinekoloğa başvurmaktadırlar. Sık görülen bir kızlık zarı çeşididir.
1998 Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliğine Göre kişinin rızası olmadan beden bütünlüğüne dokunulamayacağı ve bekaret kontrolü yapılamayacağı bildirilmiştir. Muayenehanemde, kızlık zarı muayenesini tamamen kadının kendi isteğiyle, mahremiyetine saygı göstererek, gizlilik esasına dayanarak yapmaktayım.

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?

Kızlık zarı muayenesi son derece basit ve ağrısızdır. Muayene olacak kişi bacaklarını açarak muayene masasına yatar. Jinekolog ışık kaynağı ile büyük ve/veya küçük dudakları yana çekerek kızlık zarını gözlemleyerek inceler ve muayene tamamlanmış olur.

Kızlık Zarı Onarımı İşlemi ve Sonrası

Kızlık zarı onarımı kalıcı ve geçici olmak üzere iki çeşittir:

  • Geçici kızlık zarı onarımı : Genelde cinsel birliktelikten 2-3 g ün önce yapılan bir işlemdir. Amaç birliktelikte kanama olmasıdır. İşlem lokal veya sedasyon anestezisi ile ofis şartlarında yapılabilir.
  • Kalıcı kızlık zarı dikim işlemi : Birliktelikten en az 2 ay önce uygulanır. İşlem mikrocerrahi yöntemi ile hastane şartında yapılır. Kişinin doku yapısının uygun olması gerekir. Doku yapısı uygun olmayanlarda, flep tekniği kullanılabilir. Flep yöntemi vajinadaki dokuların kaydırılmasıyla gerçekleşir. Mikrocerrahi yöntemi daha çok tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Çok ince ve hassas bir doku olması nedeniyle, işlem sonrası süreç önemlidir .Genelde 1 hafta ve 1 ay sonra kontrole çağırırız.
Op. Dr. Derya Zerrin Gökay tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlama Tarihi : 07.04.2022
Son Güncelleme Tarihi : 14.01.2024