- Gebelikte Tiroit Hormonları
- PRP Nedir?
- Vajinoplasti (Vajinal Daraltma)
- Kızlık Zarı
- Pelvik Taban (Kegel) Egzersizleri
- Genital (Vajina) Beyazlatma
- Genital Estetik
- Menopoz
- Polikistik Over Sendromu
- İnfertilite
- Kriyoterapi
- Laporoskopik Tüp Ligasyonu
- Kürtaj
- Spiral Uygulaması
- Jinekolojik Muayene
- Gebeli̇k Ve Aşılar
- Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- İki̇nci̇ Tri̇mester (İkinci 3 Aylık Dönem) Tarama Testleri̇
- 1.Tri̇mester (İlk 3 Ay) Tarama Testleri̇
- 3 ve 4 Boyutlu Ultrason
- Detaylı Ultrasonografi
Gebeli̇k Ve Aşılar
TOKSOİD AŞILAR:
Gebelikte yapılırlar
Difteri(d)- Tetanoz (T) ve Difteri-Boğmaca-Tetanoz (Dbt) aşısı
Daha önce aşılanma durumu bilinmeyen tüm yeişkinlerin, 3 doz Td ile aşılanması gerekir. Bu durum gebeler içinde geçerlidir.
Önceki aşılanma durumu bilinmiyorsa; ilk karşılaşmada kişi aşılanmalıdr .2.doz birinciden bir ay sonra yapılır.3.doz ise ikinci dozdan 6 ay sonra yapılmalıdır. Bu doz, genelde doğum sonrasına rastlar.Bu aşılanma şemasına” primer seri” denir. Primer seri tamamlanmış tüm yetişkinlere 10yılda bir Td aşısı yapılmalıdır. Primer serisi tamamlanmış bir hanım gebe kaldığında ;devletin anne ve yenidoğan tetanoz eliminasyon programına göre; 3.doz dan en az bir yıl sonra yada bir sonraki gebelikte 4.doz yapılır.4.dozdan en az 1 yıl sonra veya bir sonraki gebelikte 5. doz yapılır.5 doz Td almış olan hanımların da 10 yıl ara ile aşılanması yapılır. İlk defa aşılanan gebeler mutlaka 2 doz aşıyı gebelikleri sırasında yaptırmalıdırlar.İkinci doz aşı doğumdan en az 2 hafta önce tamamlanmalıdır.Tek doz alınmışsa veya 2 hafta geçmeden doğum olmuşsa;gebe ve bebeğin tetanoz açısından risk altında olduğu bilinmelidir.
Difteri-boğmaca –tetanoz aşısı gebelikte yapılabilir.Anne karnındaki bebeğe de koruyuculuk plesanta dediğimiz eş vasıtasıyla geçer ve yeni doğanı boğmacadan korur.Sadece boğmaca riskinin arttığı durumlarda yapılır.Bu durumlar;gebe kişinin adölesan veya sağlık personeli olması ve salgın halleridir .Normal şartlar halinde difteri-tetanoz aşısı yapılması yeterlidir.
İNAKTİVE BAKTERİ AŞILARI:
Meningokok ve pnömokok aşıları;Yapılış nedenleri gebe olmayanlarla aynıdır. Menengokok aşısının güvenirliliği üzerine yeterli bilgi yoktur.
Tifo aşısı;Sadece salgın bölgesine gitme zorunluluğu olanlara yapılır.
Şarbon aşısı; bebekte sakatlık oluşturur.
CANLI OLMAYAN VİRÜS AŞILARI:
Hepatit B:Gebelikte yapılabilir.Bebek için risk oluşturmaz, çünkü piyasadaki aşılar nonenfeksiyöz aşılardır.Sadece riskli gruba yapılır. HBs(+) cinsel partneri olanlar,gebelikten önceki 6 ay içinde ve gebelik sırasında birden fazla cinsel partneri olanlar,uyuşturucu kullananlar gebelik sırasında aşılanmalıdır.Sonuç olarak sadece riskli gruba yapılır.
Hepatit A:Gebelik sırasında inaktive edilmiş aşı olduğundan teorik olarak yapılabilir,ancak güvenli olduğu belirlenmemiştir.
İnfluenza(Grip) Aşısı :İnaktif aşı ile aşılanma önerilir.
CANLI VİRÜS AŞILARI :
Bu grup aşılar canlı aşı olduğu için gebelikte yapılamazlar.Aşıdan sonraki 4hafta içinde gebe kalanların bebekleri üzerinde etkisi olabilir.
MMR(Kızamık,Kızamıkçık,Kabakulak)
Varissella
Sarı humma ;sarı hummanın yaygın olduğu )bölgelere gebelikte gidilmemelidir.Gidilmesinin zorunlu olduğu haller dışında yapılamaz.
Polio(çocuk felci aşısı);subkütan yapılan inaktif ve oral (ağızdan) verilen iki formu vardır.Sadece salgın bölgesine gideceklere subkutan olarak yapılır.acil koruma gerekli ise oral form uygulanır.
SEYAHAT AŞILARI ve DİĞER AŞILAR
Kuduz aşısı eğer kuduza maruz kalma riski varsa aşı yapılır.Çünkü yetersiz tedavinin sonuçları ciddidir ve aşı ile ilgili fetal anormallik göstergesi bulunmamaktadır.
BCG aşısının fetüse zararlı etkisi bildirilmemiştir ancak yapılması önerilmez.
Tifo aşısı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.
Japon ensefaliti aşısı gebelik sırasında rutin olarak uygulanmaz,ancak salgının olduğu riskli bölgelere gitmek zorunda olanlara yarar-zarar dengesi içinde yapılır.
Zoster aşısı Gebeye yapılmaz.
”Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle,,
Op. Dr. Derya Zerrin Gökay tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlama Tarihi : 05.04.2022
Son Güncelleme Tarihi : 14.01.2024