- Gebelikte Tiroit Hormonları
- PRP Nedir?
- Vajinoplasti (Vajinal Daraltma)
- Kızlık Zarı
- Pelvik Taban (Kegel) Egzersizleri
- Genital (Vajina) Beyazlatma
- Genital Estetik
- Menopoz
- Polikistik Over Sendromu
- İnfertilite
- Kriyoterapi
- Laporoskopik Tüp Ligasyonu
- Kürtaj
- Spiral Uygulaması
- Jinekolojik Muayene
- Gebeli̇k Ve Aşılar
- Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- İki̇nci̇ Tri̇mester (İkinci 3 Aylık Dönem) Tarama Testleri̇
- 1.Tri̇mester (İlk 3 Ay) Tarama Testleri̇
- 3 ve 4 Boyutlu Ultrason
- Detaylı Ultrasonografi
Gebeli̇k Öncesi̇ Doktor Kontrolünün Önemi̇ Nedi̇r?
ANTENATAL KONTROL : Kişinin gebe kalmadan önce yaptırması gerekli olan muayenedir. Anne adayı olarak, yakın gelecekte bir gebelik düşünüyorsanız , kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek, muayene olmalı ve genel sağlık kontrolünüzü yaptırmalısınız.
- Gebelik sürecinizi etkileyecek sağlık problemleriniz varsa bunlar belirlenerek ,gerekli önlemler gebeliğe başlamadan alınmalıdır.
- Diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, anemi (kansızlık),epilepsi(sara), tiroit hastalıkları gibi sık görülen hastalıklar, bunların başında yer alır .Bu hastalıklardan tedavi edilebilenler tedavi edilir,edilemeyecek olanlar ise gebelik öncesi normal seviyeye getirilmeye çalışılır.
- Tansiyonunuz ve kilonuz ölçülür, gerekli kan ve idrar tahlilleri yapılır,bu tahlilerin başlıcaları;kan grubu ,kan seviyesi,açlık kan şekeri,karaciğer ve böbrek fonksiyonları,tiroit hormon düzeyleri, Hepatit B ve C ile birlikte gerekli görülürse diğer serolojik testlerdir.
- Kanser tarama testi olan SMEAR TESTİ alınır
- Varsa enfeksiyon tedavi edilir.Cinsel yol İle bulaşan enfeksiyonların tespit ve tedavileri önemlidir
- Kişinin geçirdiği ameliyatlar,müdahaleler,kaza ve travmalar bilinmelidir
- Kemoterapi , radyoterapi gibi tedaviler alınmış ise branşları İle görüşülerek gebe kalınmaması gereken süreç belirlenir,
- Kişinin beslenme alışkanlıkları düzenlenir.Sigara , alkol, uyuşturucu kullanımı varsa kesmesi önerilir, bu yolda yapabilecekleri anlatılır
- Gebelik öncesi ilaç kullanımı olanlarda,kendi branşı ile görüşülerek ,gebelik sırasında bebeğe zarar vermeyecek veya en az zararı verecek gruba ilaç değişimi sağlanmalıdır
- Gerekirse aşıların gebelik öncesi yaptırılması gerekir.Örneğin Kızamıkçık tetanoz, corona gibi hastalıklara karşı aşılı olup olmadığınız öğrenilir ve hasta isteğine bağlı olarak aşılama gerçekleştirilebilir.
- Anne adayının daha önce geçirdiği gebelikler ve bu gebeliklerde olan sorunların tespiti , yeni oluşacak olan gebelikteki sorunların daha hafif geçirilmesini sağlayabilir veya tekrarlaması açısından bizi uyarabilir
- Kişinin fiziksel olarak gebeliğe hazır olup olmadığının yanında ruhsal açıdan olan hazırlığı da önemlidir.
- Soygeçmiş dediğimiz kişinin özellikle 1.ve 2. derece akrabalarında olan hipertansiyon, diyabet ,kalp ve damar hastalıkların tespiti, özelikle birinci derece akrabalarda olan riskli gebelik öykülerini bilmek bizim açımızdan önemlidir.
- Anne ve baba adayının ailesinde olan sakat doğumlar ,bunların yakınlık dereceleri gereğinde genetik test yapılıp yapılmayacağını belirlemede önemlidir.
- Gebe kalmadan önce sağlıklı bir gebelik için ideal kiloya gelmeniz de önem taşır
Op. Dr. Derya Zerrin Gökay tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlama Tarihi : 05.04.2022
Son Güncelleme Tarihi : 14.01.2024