Gebeli̇k öncesi̇ doktor kontrolünün önemi̇ nedi̇r?

Gebeli̇k öncesi̇ doktor kontrolünün önemi̇ nedi̇r?

ANTENATAL KONTROL : Kişinin gebe kalmadan önce yaptırması gerekli olan muayenedir. Anne adayı olarak, yakın gelecekte bir gebelik düşünüyorsanız , kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek, muayene olmalı ve genel sağlık kontrolünüzü yaptırmalısınız.

  • Gebelik sürecinizi etkileyecek sağlık problemleriniz varsa bunlar belirlenerek ,gerekli önlemler gebeliğe başlamadan alınmalıdır.
  • Diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, anemi (kansızlık),epilepsi(sara), tiroit hastalıkları gibi sık görülen hastalıklar, bunların başında yer alır .Bu hastalıklardan tedavi edilebilenler tedavi edilir,edilemeyecek olanlar ise gebelik öncesi normal seviyeye getirilmeye çalışılır.
  • Tansiyonunuz ve kilonuz ölçülür, gerekli kan ve idrar tahlilleri yapılır,bu tahlilerin başlıcaları;kan grubu ,kan seviyesi,açlık kan şekeri,karaciğer ve böbrek fonksiyonları,tiroit hormon düzeyleri, Hepatit B ve C ile birlikte gerekli görülürse diğer serolojik testlerdir.
  • Kanser tarama testi olan SMEAR TESTİ alınır
  • Varsa enfeksiyon tedavi edilir.Cinsel yol İle bulaşan enfeksiyonların tespit ve tedavileri önemlidir
  • Kişinin geçirdiği ameliyatlar,müdahaleler,kaza ve travmalar bilinmelidir
  • Kemoterapi , radyoterapi gibi tedaviler alınmış ise branşları İle görüşülerek gebe kalınmaması gereken süreç belirlenir,
  • Kişinin beslenme alışkanlıkları düzenlenir.Sigara , alkol, uyuşturucu kullanımı varsa kesmesi önerilir, bu yolda yapabilecekleri anlatılır
  • Gebelik öncesi ilaç kullanımı olanlarda,kendi branşı ile görüşülerek ,gebelik sırasında bebeğe zarar vermeyecek veya en az zararı verecek gruba ilaç değişimi sağlanmalıdır
  • Gerekirse aşıların gebelik öncesi yaptırılması gerekir.Örneğin Kızamıkçık tetanoz, corona gibi hastalıklara karşı aşılı olup olmadığınız öğrenilir ve hasta isteğine bağlı olarak aşılama gerçekleştirilebilir.
  • Anne adayının daha önce geçirdiği gebelikler ve bu gebeliklerde olan sorunların tespiti , yeni oluşacak olan gebelikteki sorunların daha hafif geçirilmesini sağlayabilir veya tekrarlaması açısından bizi uyarabilir
  • Kişinin fiziksel olarak gebeliğe hazır olup olmadığının yanında ruhsal açıdan olan hazırlığı da önemlidir.
  • Soygeçmiş dediğimiz kişinin özellikle 1.ve 2. derece akrabalarında olan hipertansiyon, diyabet ,kalp ve damar hastalıkların tespiti, özelikle birinci derece akrabalarda olan riskli gebelik öykülerini bilmek bizim açımızdan önemlidir.
  • Anne ve baba adayının ailesinde olan sakat doğumlar ,bunların yakınlık dereceleri gereğinde genetik test yapılıp yapılmayacağını belirlemede önemlidir.
  • Gebe kalmadan önce sağlıklı bir gebelik için ideal kiloya gelmeniz de önem taşır

Gebe kalmadan en az bir iki ay önce başlanıldığında faydasını daha sık gördüğümüz FOLİK ASİT denilen vitamin hapı başlanır. Bu vitamin hapı bebeğin sinir sistemi gelişimine katkıda bulunur, nöral tüp defektleri denilen bebeğin omurgasında veya kafatasındaki açıklıkları ve dolayısı ile sakatlıkları önler, düşük ihtimalini azaltır. Aynı anda annedeki bazı kansızlık nedenlerini de düzeltir. Faydalı olabilmesi için gebe kalınmadan önce başlanılmalı ve ilk 3 ay kullanılmalıdır. Eğer tahmin ettiğiniz sürede gebe kalmamışsanız folik asit kullanımına devam etmenizi öneririz. Suda eriyen bir vitamin olduğu için vücutta birikmez, ve fazlası vücuttan atılır. Size zararı olmaz. Folik asit alımında aktif folik asit almanız daha çok önerdiğimiz formdur.

Tüm anne adaylarına sağlıklı huzurlu bir gebelik geçirmelerini ve bebeklerini güzel günlerde büyütmelerini dilerim…

Op. Dr.
Derya Zerrin Gökay

1965 Eskişehir doğumluyum.  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1990 yılında mezun oldum. Ankara Atatürk Sanatoryumu 1991 Göğüs Hastalıkları asistanı olarak çalıştım.

DEVAMINI OKU

Anlaşmalı Kurumlar